Psychodynamische groepspsychotherapie

Psychodynamische groepspsychotherapie is geschikt voor mensen met een persoonlijkheidsprobleem. Het gaat om mensen die met anderen willen uitzoeken hoe het komt dat ze telkens in hun leven tegen (dezelfde) problemen oplopen en daarin willen veranderen. De groep biedt een unieke mogelijkheid om samen met anderen uit te zoeken waar je in relaties tegenaan loopt, wat dat betekent en hoe je dat kunt veranderen.

Doel

In eerste instantie verminderen van klachten en problemen. Daarnaast ook het bewust maken van verborgen gevoelens en gedachten waardoor je inzicht krijgt de oorsprong van problemen en kun je eventuele nare ervaringen gaan verwerken.

Duur, frequentie en vorm

De psychodynamische groepspsychotherapie bestaat uit wekelijkse groepssessies van anderhalf uur. De behandeling duurt 2 jaar.

Werkwijze

Je komt in een bestaande groep komt waarin sommige mensen al langer zitten en anderen wat korter. Je werkt met de hulp van de groep en de psychotherapeuten aan de problemen. Hoe dat in zijn werk gaat, verschilt van persoon tot persoon. In de  groep kan van alles aan de orde komen: hoe het de afgelopen periode is gegaan, wat er goed gaat, wat je dwars zit, dingen van vroeger die besproken moeten worden. Het is niet zo dat van tevoren een thema bepaald wordt of dat iemand de beurt krijgt. Ieder groepslid probeert de beschikbare tijd zo goed mogelijk te benutten om iets te vertellen over wat hem/haar bezig houdt.

Bewezen effectief

De effectiviteit van groepspsychotherapie is bewezen door  de volgende wetenschappelijke onderzoeken:

  • Piper, W.E. & Rosie, J.S. (1998) Group Treatment of Personality Disorders: The Power of the Group in the Intensive Treatment of Personality Disorders.  In Piper, E. & Ogrodiczuk, J.S.  Brief Group Therapy, p. 15.
    Link naar het artikel.
  • Heather Munroe-Blum and Elsa Marziali (1995). A Controlled Trial of Short-Term Group Treatment for Borderline Personality Disorder. Journal of Personality Disorders: Vol. 9, No. 3, pp. 190
    Link naar het artikel. 
  • Perry JC, Banon L, Lanni F. The effectiveness of psychotherapy for personality disorders (1999). AmJ Psychiatry 156:1312-132.
    Link naar het artikel.