Individuele psychodynamische psychotherapie

Individuele psychodynamische psychotherapie is geschikt voor mensen met een persoonlijkheidsprobleem. Het gaat om mensen die willen uitzoeken hoe het komt dat ze telkens in hun leven tegen (dezelfde) problemen oplopen en daarin willen veranderen.

Doel

In eerste instantie werken we aan het verminderen van je klachten en problemen. Daarnaast beogen we in de behandeling verborgen gevoelens en gedachten bewust te maken, zodat je inzicht krijgt in de oorsprong van je problemen en je in staat bent eventuele nare ervaringen te verwerken.

Duur, frequentie en vorm

De individuele psychodynamische psychotherapie bestaat uit wekelijkse sessies. De behandeling duurt maximaal 3 jaar.

Werkwijze

Je verkent samen met de psychotherapeut de klachten en problemen. Hoe dat in zijn werk gaat, verschilt van persoon tot persoon. In de gesprekken kan van alles aan de orde komen: hoe het de afgelopen periode is gegaan, wat er goed gaat, wat je dwars zit, dingen van vroeger die besproken moeten worden.

Bewezen effectief

De effectiviteit van psychodynamisch psychotherapie is bewezen door de volgende wetenschappelijke onderzoeken:

  • Shedler, J. (2010). The Efficacy of Psychodynamic Psychotherapy, American Psychologist, 65, 98-109. Link naar het artikel
  • Leichsenring F, Rabung S. Long-term psychodynamic psychotherapy in complex mental disorders: update of a meta-analysis. Br J Psychiatry. 2011 Jul;199(1):15-22. Link naar het artikel.
  • Town JM, Abbass A, Hardy G. Short-term psychodynamic psychotherapy for personality disorders: a critical review of randomized controlled trials. Journal of Personality Disorders. 2011;25(6):723-740. Link naar het artikel.