shape

Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie (KPSP-A)

Met name werkzaam bij depressie. KPSP jeugd is geschikt voor jongeren met chronische of telkens terugkerende stemmingsklachten. KPSP richt zich op het verband tussen klachten en de manier waarop de jongere naar zichzelf kijkt. Tijdens de behandeling krijgt de jongere inzicht in hoe gedachten over zichzelf invloed hebben op klachten. Hierdoor verbetert het zelfvertrouwen en kunnen relaties met anderen bevredigender worden. KPSP is een individuele therapie.

Doel
Het doel van KPSP jeugd is in de eerste plaats dat de stemmingsklachten verdwijnen. Maar aangezien KPSP niet alleen op de symptomen gericht is, verandert tijdens de behandeling ook vaak de wijze waarop iemand naar zichzelf en anderen kijkt en daardoor verbetert dus de kwetsbaarheid voor stemmingsklachten op de langere termijn.

Duur en frequentie
De therapie bestaat uit 16 of 25 sessies van 45 minuten, die in een half jaar tijd gepland worden.

Werkwijze
We gaan stemmingsklachten en symptomen verkennen en kijken of er een verband is met de levensomstandigheden, relaties met anderen en de relatie met jezelf. We kijken samen of er veranderingen mogelijk zijn in je gevoelens, gedachten en gedrag ten opzichte van anderen en ten opzichte van jezelf. In de laatste fase besteden we aandacht aan het op tijd herkennen van een terugval en wat dan te doen.

Meer weten? Lees hier het ervaringsverhaal van Herbert.

Factsheets
KPSP-25
KPSP-50

Bewezen effectief
KPSP is in vijf hoogstaande wetenschappelijke studies een bewezen effectieve behandeling voor depressie met en zonder persoonlijkheidsproblematiek gebleken.Het effect van KPSP is beter dan een behandeling met medicatie alleen en vergelijkbaar met andere bewezen effectieve behandelingen voor depressie zoals IPT en CGT. De effectiviteit van KPSP is aangetoond door de volgende onderzoeken:

  • Driessen, E., Van, H.L., Don, F.J., Peen, J., Kool, S., Westra, D., et al. (2013). The efficacy of Cognitive Behavioral Therapy and Psychodynamic Therapy in the outpatient treatment of major depression: a randomized clinical trial. American Journal of Psychiatry (Am J Psychiatry 2013; 170:1041–1050)
  • De Jonghe, F.E.R.E.R. (2005). Kort en Krachtig. [Short and Sweet]. Amsterdam: Benecke N.I.
  • De Jonghe F, Hendriksen M, van Aalst G, Kool S, Peen J, Van R, van den Eijnden E, Dekker J. Psychotherapy alone and combined with pharmacotherapy in the treatment of depression. Br J Psychiatry 2004; 185: 37- 45.
  • De Jonghe, F.E.R.E.R., de Maat, S., Van, H.L., Hendriksen, M., Kool, S., van Aalst, G., Schoevers, R.A., & Dekker, J. (2013).  Short-term Psychoanalytic Supportive Psychotherapy for depressed patients. Psychoanalytic Inquiry, in Press.