shape

Mentaliseren Bevorderende Therapie

Jongeren hebben vaak nog grote moeite de gevoelens, gedachten en gedragingen van anderen en zichzelf te begrijpen. Dit ontbrekende vermogen tot mentaliseren kan leiden tot overspoelende ervaringen, emotionele en gedragsproblemen en verstoorde relaties met anderen en zichzelf. Mentaliseren Bevorderende Therapie verbetert het mentaliserend vermogen en is met name geschikt voor jongeren met borderline persoonlijkheidsproblematiek met kenmerken als emotieregulatieproblemen, impulsiviteit, negatief zelfbeeld en problemen in relaties met anderen. Het is een intensief programma waarbij ouders, familieleden of vrienden etc. betrokken worden.

Doel
Het doel van Mentaliseren Bevorderende Therapie voor jongeren is dat de jongere gaat ontdekken hoe hij over zichzelf en anderen denkt, wat hij daarbij voelt en hoe dat zijn reacties in relatie met anderen bepaalt.

Werkwijze
Het NPI biedt de volgende MBT-behandelingen:

  • 15 – 18 jaar (groep & individueel MBT-J)
  • 18 – 23 jaar (groep & individueel MBT-A)

Duur: in totaal maximaal twee jaar, met voorafgaand een MBT I cursus en voortraject van drie maanden.

Mentaliseren bevorderende therapie voor adolescenten (MBT-J en MBT-A) is een intensieve vorm van therapie met meerdere therapieafspraken per week. Via specifieke interventies werk je samen met de therapeuten eraan om meer stil te staan bij gevoelens en om die te verwoorden, zodat je in staat bent om je eigen gevoelens te begrijpen en te reguleren, en beter leert af te stemmen op de gevoelens van een ander. Het doel van deze vorm van behandeling is dat het mentaliseren voldoende op gang komt, zodat je je op eigen kracht verder kunt ontwikkelen.

Factsheets
MBT F-I Mentaliseren Introductiecursus voor ouders
MBT Jongeren
MBT Early
MBT-I Jongeren

Bewezen effectief
De effectiviteit van Mentaliseren Bevorderende Therapie kinderen en adolescenten is bewezen door de volgende wetenschappelijke onderzoeken:

  • Jorgensen C.R., Freund C., Boye R., Jordet H., Andersen D., Kjolbye M. Outcome of mentalization-based and supportive psychotherapy in patients with borderline personality disorder: a randomized trial. Acta Psychiatrica Scandinavica. 2013;127(4):305-317. Link naar het artikel. 
  • Bateman A, Fonagy P. Randomized controlled trial of outpatient mentalization-based treatment versus structured clinical management for borderline personality disorder. Am J Psychiatry. 2009 Dec; 166(12):1355-1364. Link naar het artikel.
  • Bateman A, Fonagy P. 8-year follow-up of patients treated for borderline personality disorder: mentalization-based treatment versus treatment as usual. Am J Psychiatry. 2008 May;165(5):631-638. Link naar het artikel.