shape

Transference Focused Psychotherapie (TFP-A)

Geschikt bij borderline- en identiteitsproblematiek. TFP is een intensieve individuele therapie voor jongeren die last hebben van heftig wisselende gedachtes over zichzelf en anderen. Het denkpatroon kan zwart-wit zijn, waarbij ze zichzelf en de ander afwisselend ophemelen of juist waardeloos vinden. Dit kan gepaard gaan met heftige stemmingswisselingen, impulsdoorbraken, sociale isolatie en/of angst-, stemmingsklachten. Ze ervaren vaak ernstige problemen in het contact met anderen.

Doel
Het doel van TFP is dat de jongere een genuanceerder beeld van zichzelf en anderen krijgt. Hierdoor weet de jongere beter te reageren op moeilijkheden, wordt weerbaarder en krijgt minder snel last van klachten.

Duur en frequentie
De therapie bestaat uit tweewekelijks sessies van 45 minuten per keer. De behandeling duurt 1 tot maximaal 3 jaar.

Werkwijze
In de behandeling ga je een persoonlijke relatie aan met de therapeut, met de bedoeling dat de problemen die je doorgaans hebt ook merkbaar worden binnen de therapeutische relatie. De gevoelens, gedachten en gedragingen die bij je opgeroepen worden, worden onderzocht en vergeleken met de (relatie-)problemen die er buiten de therapie zijn. Verheldering, confrontatie en interpretatie spelen in de behandeling een grote rol.

Meer weten? Lees hier het ervaringsverhaal van Karel.

Factsheet
TFP

Bewezen effectief
De effectiviteit van Transference Focused Psychotherapie is bewezen door wetenschappelijk onderzoek:

  •  Clarkin, J. F., Foelsch, P. A., Levy, K. N., Hull, J. W., Delany, J. C., Kernbery, O. F. (2001). The development of a psychodynamic treatment for patients with borderline personality disorder: A preliminary study of behavioral change. Journal of Personality Disorders, 15, 487-495. Link naar het artikel.