Afspraak maken

Aanmelden

Bekijk de video’s met persoonlijke verhalen

Bekijk video's

Wetenschappelijke publicaties

Op deze pagina zijn wetenschappelijke publicaties en onderzoeken te vinden waar behandelaren van het NPI bij betrokken zijn geweest.

KPSP als nieuwe behandelvorm bij adolescenten met depressie.
Linda Dil,  Rien Van e.a hebben een artikel gepubliceerd in het recente Journal of Infant, Child, and Adolescent Psychotherapy. 
In dit artikel wordt kortdurende psychodynamische steungevende psychotherapie (KPSP) voor jongeren geïntroduceerd. KPSP benadrukt de relationele etiologie en betekenis van depressie en wordt gekenmerkt door een steunende houding die richt zich op het werken in het hier-en-nu. De ondersteunende houding van de therapeut wordt gebruikt om de adolescent in de therapeutische relatie te betrekken om zijn ontwikkelingmogelijkheden te bevorderen. De focus op relationeel functioneren maakt het een veelbelovende aanpak voor jongeren omdat ze een positieve verandering direct in hun dagelijkse omgeving kunnen implementeren.
____________________________________________________________________________________

 

Behandeling van persoonlijkheidsstoornissen in een forensische setting
Artikel: Behandeling van persoonlijkheidsstoornissen in een forenische setting, Kool, Marit, Tijdschrift voor Psychotherapie, 40(5) (2014) p. 360-375.
Het artikel beschrijft de behandeling van een forensische patiënt met een persoonlijkheidsstoornis, waarbij de delictscenarioprocedure is ingebed in een schematherapeutische behandeling, ten einde het recidiverisico te verkleinen. De behandeling vond plaats in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen, waar Marit tot 1 april 2013 werkzaam was.
____________________________________________________________________________________

 

Onderzoek naar KPSP bij depressie
Artikel: Growing Evidence for Psychodynamic Therapy for Depression,  Dekker, Jack JM, et al. Contemporary Psychoanalysis 50.1-2 (2014): 131-155.
In dit artikel schetst Jack Dekker, hoofd onderzoek Arkin, de uitkomsten
van 20 jaar onderzoek naar KPSP bij depressie. Bij het NPI bieden we KPSP voor behandelresistente depressies en comorbide persoonlijkheidspathologie.

____________________________________________________________________________________

KPSP effectief bij behandeling van depressie
Artikel: The efficacy of cognitive-behavioral therapy and psychodynamic therapy in the outpatient treatment of depression, Driessen E et al. American Journal of Psychiatry, 2013 september 9.
Depressie kan goed met kortdurende psychoanalytische psychotherapie (KPSP) behandeld worden. Dat is de conclusie van een studie waarin het vergeleken werd met cognitieve gedragstherapie en waaraan verschillende NPI behandelaren aan mee hebben gedaan. Aan het artikel over deze studie heeft  de American Psychoanalytic Association’s de jaarlijkse Scientific Paper Prize toegekend.

____________________________________________________________________________________

Relatieproblemen in de co-therapie. Analyse van een groepsproces.
Artikel: Relatieproblemen in de co-therapie. Analyse van een groepsproces, M. Hendriksen. Tijdschrift voor Groepspyschotherapie, 2004, p. 30-42
Dit artikel probeert door middel van casuïstiek zicht te krijgen op het effect van een ernstig conflict tussen co-therapeuten op een groepsproces en van de rol van een supervisor daarbij. Het zal duidelijk worden dat het aangaan van een co-therapierelatie een ingrijpend proces is dat veel aandacht verdient en dat een groep ernstig tekort wordt gedaan als de dynamiek niet vanuit deze invalshoek bekeken en begrepen wordt.

____________________________________________________________________________________

 Wat je zegt ben je zelf – over projectieve identificatie
Artikel: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…, M. van der Meulen. Tijdschrift voor Psychoanalyse, jaargang 20, p. 65-67
Een verslag van de studiedag van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie, gewijd aan het mechanisme projectieve identificatie. Wie is wie? Wat is waar? En waar is wie? Projectieve identificatie wordt belicht vanuit verschillende disciplines: psychologen vertellen vanuit metapsychologische en klinische opvattingen. Een filosoof stelt het kentheoretische fundament aan de orde. Een filmregisseur en een schrijfster laten in fictie voelen hoe identiteitzich via projectie ontwikkelt.

Meer publicaties: overzicht van artikelen geschreven door NPI-medewerkers. 

 

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2019 NPI - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin