shape

Het verhaal van Jantien

Jantien is de jongste van twee kinderen. Haar oudere broer is overleden toen ze 2 jaar oud was.

Jantien wordt aangemeld bij het NPI omdat zij angstig en verlegen is en veel last heeft van heimwee. Op school is ze heel verlegen en gaat het met leren niet goed. Ze heeft wel vriendinnen maar de ouders vinden dat ze slecht voor zichzelf kan opkomen. Thuis is ze heel creatief, kan heel mooi tekenen en verhaaltjes verzinnen en de band met haar ouders is heel hecht.

Bij onderzoek blijkt dat Jantien erg bang is om dingen niet goed genoeg te kunnen doen. Zij voelt zich snel tekort schieten. Er is een sterke geremdheid, vooral waar het gaat om agressie. Ze is in aanleg erg intelligent maar blokkeert snel onder druk en presteert daardoor niet goed op school. Rivaliteit gaat ze altijd uit de weg. Jantien geeft aan dat zij diep van binnen het gevoel heeft het nooit zo goed te kunnen of te mogen doen als het overleden broertje.

Besloten wordt dat Jantien een psychodynamische psychotherapie gaat volgen om haar te helpen haar innerlijke conflicten op te lossen. Haar ouders worden ondersteund door middel van ouderbegeleiding.