Naasten

Ben je partner, ouder, familielid of vriend van iemand met een persoonlijkheidsprobleem? Ook de familie en omgeving van de cliënt kunnen bij het NPI terecht voor advies.

Omgaan met iemand met een persoonlijkheidsstoornis kan voor de directe omgeving ingewikkeld, boeiend en belastend zijn. Als naaste van iemand met een persoonlijkheidsstoornis kun je te maken krijgen met spanningen en conflicten, onbegrip van anderen en andere moeilijke situaties. Familie en vrienden kunnen er moeite mee hebben als iemand zich veel terugtrekt, altijd hoge eisen stelt aan zichzelf en anderen of reageert met onverwachte emotionele uitbarstingen en impulsief gedrag. Het is moeilijk hiermee om te gaan en vriendschappen en relaties kunnen onder spanning komen te staan.

Evenwicht vinden

Het is belangrijk evenwicht te vinden tussen betrokken zijn en rekening houden met je eigen mogelijkheden en beperkingen. Soms is het goed als je een grens trekt. Als het je teveel wordt, dan kun je steun zoeken. Wij organiseren bijeenkomsten voor naasten van onze patiënten en organiseren diverse activiteiten voor en met naastbetrokkenen. Ook bieden we behandelingen waarin de naaste betrokken wordt.