Persoonlijkheidsproblematiek

Mensen hebben uiteenlopende psychische klachten. Sommigen voelen zich angstig, geremd of onzeker. Anderen zijn somber, ongelukkig of twijfelen aan alles. Het kan in relaties en/of werk mislopen, zonder dat iemand daar veel grip op heeft. Ook kan het verlies van een belangrijk persoon er voor zorgen dat het niet lukt om na enige tijd het leven weer op te pakken. Wanneer naar het NPI?

Heb je last van:

  • Terugkerende klachten van somberheid of angst waarvoor je al eerder in behandeling bent geweest met onvoldoende resultaat?
  • Telkens terugkeren van dezelfde soort problemen in relaties met andere mensen of met jezelf?

Beïnvloeden deze klachten of problemen je dagelijks functioneren? Dan kan behandeling bij het NPI uitkomst bieden. Het NPI behandelt mensen met persoonlijkheidsproblemen en -stoornissen. Deze problemen gaan vaak samen met klachten van bijvoorbeeld depressiviteit, angsten, of last blijven houden van nare gebeurtenissen uit het verleden.

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis functioneren niet op een manier die zij zelf zouden willen. Ze hebben bijvoorbeeld last van negatieve gedachten over zichzelf, voelen zich snel angstig in contacten met anderen of reageren veel te impulsief.  Een persoonlijkheidsstoornis leidt vaak tot problemen in de omgang met anderen, maar bijvoorbeeld ook doordat iemand alles veel te sterk voelt of juist te weinig gevoelens beleeft waar dat wel verwacht wordt.

Heb ik een persoonlijkheidsprobleem?

Veel mensen met een persoonlijkheidsprobleem realiseren zich niet dat ze een probleem hebben. Vaak denken ze dat het zo hoort. Iemand met een gezonde persoonlijkheid heeft het vermogen zich aan te passen aan verschillende situaties. Bij mensen met persoonlijkheidsproblemen is dat echter vaak heel lastig en daardoor wordt hun functioneren belemmerd. Het is belangrijk te weten dat het vaak gaat om trekken die bij iedereen voor komen, maar ze zijn veel te sterk. Zoals, jaloezie, bindingsangst, impulsiviteit, afhankelijkheid, perfectionisme, conflicten met anderen, telkens kritiek krijgen van anderen enzovoorts. Je kunt enkele vragen beantwoorden om er achter te komen of je wellicht te maken hebt met een persoonlijkheidsprobleem en wanneer naar het NPI gaan verstandig is.

Meer informatie over persoonlijkheidsstoornissen: